Οι Γονείς εκπαιδεύονται...
Αγαπητοί Γονείς
Τα Εκπαιδευτήρια Γ. Ζώη για ενδέκατη συνεχή σχολική χρονιά, ανταποκρινόµενα ακούραστα, µε ευαισθησία και υπευθυνότητα
α) στα πορίσµατα των σύγχρονων ψυχολογικών και παιδαγωγικών µελετών, σύµφωνα µε τα οποία οι γονεϊκές επιρροές αποδεικνύονται οι πιο καθοριστικές για την οµαλή εξέλιξη της προσωπικότητας, της ψυχοσυναισθηµατικής υγείας και της συµπεριφοράς του παιδιού,
β) στη µαζική συµµετοχή σας, στις θετικές αξιολογήσεις σας και στα επίµονα αιτήµατά σας για συνέχιση του Σχολείου για Γονείς που πραγµατοποιείται στη Σχολή µας
γ) στις απαιτήσεις της δύσκολης σύγχρονης κοινωνικής – και όχι µόνο – πραγµατικότητας, όπου διαφαίνεται ευδιάκριτα η ανάγκη οικοδόµησης ενός συνεκτικού πλέγµατος στήριξης και προστασίας των ανήλικων παιδιών µας, αποφάσισαν µε χαρά να πραγµατοποιήσουν και φέτος το Σχολείο για Γονείς.
Το Σχολείο για Γονείς απευθύνεται σε γονείς και κηδεµόνες, εκπαιδευτικούς, παππούδες, γιαγιάδες και µελλοντικούς γονείς, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι µάλλον απροετοίµαστοι για το δύσκολο έργο τους, σε µια κοινωνία που αλλάζει µε ταχύτατους ρυθµούς.
Σκοπός του είναι
- η ενδυνάµωση και η στήριξη του σύνθετου κι απαιτητικού ρόλου της οικογένειας για τη δηµιουργία και την ενίσχυση µιας ουσιαστικής σχέσης µε τα παιδιά,
- η προαγωγή των γνώσεων των γονέων σχετικά µε τις σωµατικές, τις κοινωνικο-συναισθηµατικές και τις πνευµατικές ανάγκες των παιδιών τους σε κάθε στάδιο ανάπτυξης, έτσι ώστε να τα βοηθήσουν να ανταποκριθούν µε επιτυχία στις απαιτήσεις του Νηπιαγωγείου, του ∆ηµοτικού, του Γυµνασίου και του Λυκείου και
- η ανταλλαγή εµπειριών, προβληµατισµών, απόψεων και πρακτικών που σχετίζονται µε την ανατροφή και τη διαπαιδαγώγηση χαρούµενων και ισορροπηµένων παιδιών.
Και φέτος, για
τρίτη συνεχή χρονιά, τα προς συζήτηση θέµατα θα διερευνώνται µέσα από Μελέτες Περίπτωσης (Case Study). Πιο συγκεκριµένα, σε κάθε συνάντηση θα περιγράφονται διαφορετικά «οικογενειακά στιγµιότυπα», στα οποία θα αποτυπώνονται όχι µόνο το κύριο θέµα/πρόβληµα που θα µας απασχολήσει, αλλά µία αλληλουχία γεγονότων και όλο το πλέγµα προσωπικοτήτων, σχέσεων, αλληλεπιδράσεων, συγκρούσεων και συµπεριφορών των µελών της ευρύτερης οικογένειας.
Αυτό θα γίνει, γιατί επιθυµούµε να καταδείξουµε ότι η αποτελεσµατική διαχείριση των τυχόν δυσκολιών του παιδιού µας θα προκύψει πρωτίστως µέσα από την αλλαγή των δικών µας καθηµερινών πρακτικών στη σχέση µας µε τον εαυτό µας, τον/τη σύντροφό µας, τους γύρω µας. Οι συγκεκριµένες πρακτικές συχνά αποδεικνύονται δυσλειτουργικές και είναι απόρροια του «πληγωµένου παιδιού», που κρύβουµε πολλοί από εµάς µέσα µας, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και αντικείµενο µίµησης ή και ταύτισης εκ µέρους του παιδιού µας. Άρα, κατά κανόνα δεν αρκούν, και είναι ελάχιστα αποτελεσµατικές οι οδηγίες και οι προτάσεις που µεταφέρουµε µε λεκτικό συµβουλευτικό τρόπο στα παιδιά µας, όταν προκύπτει ένα ζήτηµα. Σύµφωνα µε τα ευρήµατα σύγχρονων -και όχι µόνο- ψυχοπαιδαγωγικών ερευνών, η σχέση που έχει ο κάθε γονέας µε τον εαυτό του, τον/τη σύντροφό του και την ευρύτερη οικογένεια (φόβοι, ανησυχίες, προβληµατισµοί) και το καθηµερινό µας παράδειγµα, ο τρόπος δηλαδή που εµείς οι ενήλικοι αλληλεπιδρούµε µε τους γύρω µας, όταν αυτοί δε µας σέβονται ή δε µας αποδέχονται ή µας απαξιώνουν και µας επιτίθενται, αποτελεί την αόρατη βάση του παγόβουνου, στην κορυφή του οποίου συναντάµε τις δυσεπίλυτες διαφωνίες µε τα παιδιά µας.
Εποµένως, και κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, στις παιδαγωγικές µας συναντήσεις τα θέµατα των συζητήσεών µας θα αναδύονται, όπως πάντα, από την επικαιρότητα και τις δικές σας προτάσεις, αλλά θα αναφέρονται και στην ψυχολογία των ενηλίκων/γονέων, εφόσον η δική τους στάση και προσωπικότητα επηρεάζει άµεσα και καταλυτικά την ανατροφή και διαπαιδαγώγηση του παιδιού.
Οι συναντήσεις του Σχολείου για Γονείς θα πραγµατοποιούνται δια ζώσης στο θέατρο των Εκπαιδευτηρίων, απογευµατινές ώρες, σε δεκαπενθήµερη βάση και θα διαρκούν µία ώρα και τριάντα λεπτά (19.00-20.30). Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης µέσω live streaming στο κανάλι YouTube των Εκπαιδευτηρίων.
Τα θέµατα προς συζήτηση θα τα εισηγείται η επιστηµονική µας συνεργάτιδα κ. Ράνια Κυριαζή, Ψυχοπαιδαγωγός– Κοινωνιολόγος, ∆ρ Κοιν. Ψυχολογίας, ενώ τη συζήτηση που θα ακολουθεί θα συντονίζει η Ψυχολόγος των Εκπαιδευτηρίων µας κ. Σµαράγδα Ματθαίου. Στις συναντήσεις µας θα συµµετέχει και η νέα συνεργάτιδα των Εκπαιδευτηρίων µας κ. Φωτεινή Σπαντιδάκη Κυριαζή, Κλινική Ψυχολόγος, ∆ρ Αναπτυξιακής Ψυχολογίας.
Το Σχολείο για Γονείς είναι πάντα προσφορά των Εκπαιδευτηρίων Γ. Ζώη (∆ΩΡΕΑΝ). Τη συµµετοχή σας µπορείτε να τη δηλώσετε το αργότερο έως και τη ∆ευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2025, συµπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα: https://forms.gle/giWQhQ5x4mSMC1Jm9
Σε περίπτωση κάλυψης όλων των θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, ανάλογα με την ημερομηνία συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας. Εναλλακτικά, µπορείτε να συµµετάσχετε εξ αποστάσεως.
Σηµείωση 1: Την ηµέρα κάθε παιδαγωγικής συνάντησης θα διανέµονται στους συµµετέχοντες η Μελέτη Περίπτωσης (Case Study) αλλά και η σχετική βιβλιογραφία, η οποία προτείνεται από την κ. Ματθαίου.
Σηµείωση 2: Σε όσους παρακολουθήσουν δια ζώσης όλο τον κύκλο των παιδαγωγικών συναντήσεων θα χορηγηθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης (υπάρχει η δυνατότητα µιας απουσίας).
Σας παραθέτουμε το Πρόγραμμα Παιδαγωγικών Συναντήσεων και την ηλεκτρονική φόρμα εγγραφής.
Πρόγραμμα παιδαγωγικών συναντήσεων
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
1o Σχολείο για Γονείς: 29-01-2025 (Τετάρτη, 19.00-20.30)
ΘΕΜΑ: «Βία στην οικογένεια, βία στο σχολείο, βία ανηλίκων στην κοινότητα: Αποτελεί η εξάπλωση της βίας µια νέα πανδηµία;»
ΜΕΡΟΣ 1ο ( Έµφαση στην προσχολική και σχολική ηλικία)
- Ποια συναισθήµατα, ποιες συµπεριφορές και ποια βιώµατα στην οικογένεια, το σχολείο και την κοινότητα γεννούν τη βία;
- Μπορεί η απροϋπόθετη, χωρίς όρια αγάπη και η γονεϊκή επιτρεπτικότητα να οδηγήσει σε απουσία αυτορρύθµισης και αυτοελέγχου, σε ανικανότητα διαχείρισης της συναισθηµατικής υπερβολής;
- Τι µπορεί να λειτουργήσει ως αντίδοτο στην αναλγησία και τη σκληρότητα των ανήλικων παραβατών;
- Οικονοµική κρίση, υγειονοµική, γεωπολιτική.... Μήπως ο φοβισµένος επιτίθεται;
- Υπάρχει δυνατότητα πρόληψης των βίαιων συµπεριφορών; Πώς; Πότε; Πού;
- Αν δεν έχει λειτουργήσει η πρόληψη, πώς διαχειριζόµαστε αποτελεσµατικά τα πειριστατικά βίας
α) από τη µεριά του ανήλικου παραβάτη;
β) από τη µεριά του ανήλικου θύµατος;
- Παράθεση ενδεικτικών παραδειγµάτων
2ο Σχολείο για Γονείς: 12-02-2025 (Τετάρτη, 19.00-20.30)
ΘΕΜΑ: «Βία στην οικογένεια, βία στο σχολείο, βία ανηλίκων στην κοινότητα: Αποτελεί η εξάπλωση της βίας µια νέα πανδηµία;»
ΜΕΡΟΣ 2ο ( Έµφαση στην εφηβική ηλικία)
- Τα ερωτήµατα που τίθενται στο 1ο µέρος θα εξεταστούν σε σχέση µε τις ιδιαιτερότητες και τις απαιτήσεις της προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας: σωµατικές και ψυχοκοινωνικές αλλαγές, απουσία εκτίµησης κινδύνου, παρορµητικότητα, προκλητικότητα, επιδίωξη αυτονοµίας, έξοδοι, σχέση µε το άλλο φύλο, ανεξέλεγκτα κοινωνικά δίκτυα.
- Έµφαση στη σηµασία της σύνδεσης εφήβων και «σηµαντικών ενηλίκων».
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
3ο Σχολείο για Γονείς: 26-02-2025 (Τετάρτη, 19.00-20.30)
ΘΕΜΑ: «Το παιδί µου είναι εσωστρεφές κι έχει χαµηλή αυτοπεποίθηση. Συνήθως επιλέγεται, δεν επιλέγει την παρέα του. Πώς µπορώ να το ενισχύσω και να το ενθαρρύνω;»
Η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από τα παρακάτω (και όχι µόνο) ζητήµατα:
Γιατί το παιδί µου:
- Μιλάει κυρίως µε σιγανή φωνή;
- ∆ιστάζει να εκφράσει την άποψή του, ακόµα κι αν γνωρίζει το θέµα;
- Βιάζεται να συµφωνήσει µε την άποψη των πολλών;
- Αποφεύγει να πει “ΟΧΙ, ∆ΕΝ ΘΕΛΩ”;
- Στην οµάδα των συνοµηλίκων πιο συχνά ακολουθεί τα παιγνίδια, δεν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και, κάποιες φορές, µένει εκτός;
- ∆εν τολµάει να δοκιµάσει καινούργια πράγµατα;
- Έχει πολύ άγχος;
- Καταρρέει εύκολα µετά από µια απόρριψη ή αποτυχία (απουσία ψυχικής ανθεκτικότητας);
- Προσκολλάται συνήθως σε ένα άτοµο;
- Υιοθετεί και παραβατικές συµπεριφορές, για να γίνει αποδεκτός από την οµάδα;
4ο Σχολείο για Γονείς: 12-03-2025 (Τετάρτη, 19.00-20.30)
ΘΕΜΑ: «Η εκπαιδευτικός µού λέει: Είναι ένα έξυπνο παιδί, το οποίο όµως δεν αξιοποιεί όλο το δυναµικό του.
-Τι φταίει;
- Πώς µπορώ να το βοηθήσω;
α. Στην περίπτωση που αδυνατεί να οργανωθεί και να συγκεντρωθεί;
β. Στην περίπτωση που έχει κάποια µαθησιακά προβλήµατα;»
Κατά τη διαπραγµάτευση του θέµατος θα απαντηθούν ερωτήµατα σχετικά µε τα παρακάτω ζητήµατα, µέσα από την ανάλυση ανάλογων περιπτώσεων:
- Καλύπτονται επαρκώς οι βασικές ανάγκες του παιδιού;
- Μήπως επικρατεί συγκρουσιακό κλίµα στο σπίτι;
- Έχει συνδεθεί θετικά µε τον εκπαιδευτικό του;
- Έχει µάθει να οργανώνει τον χρόνο, τον χώρο, τη σκέψη του;
- Έχει καλή αυτοεικόνα;
- Έχετε απευθυνθεί σε ειδικούς;
- ............
ΜΑΡΤΙΟΣ
5ο Σχολείο για Γονείς: 26-03-2025 (Τετάρτη, 19.00-20.30)
Ελεύθερο θέµα συζήτησης (το αντικείµενο θα προκύψει από τις ανάγκες του ακροατηρίου, όπως αυτές έχουν διαµορφωθεί κατά τη διαπραγµάτευση των θεµάτων των προηγούµενων παιδαγωγικών συναντήσεων).
- Υπάρχουν ερωτήσεις, απορίες, ενστάσεις που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των συναντήσεών µας και δε συζητήθηκαν;
- Ποιες πλευρές των θεµατικών µας δε «φωτίστηκαν» αρκετά και χρειάζονται επιπλέον ανάλυση;
- Τοποθετήσεις, προτάσεις από τους συµµετέχοντες σε θέµατα που καθηµερινά τους προβληµατίζουν στο σπίτι και στο σχολείο.