200 χρόνια μετά την Επανάσταση
Arbeitsbereiche
-
-
Link/URL
-
-
Link/URL
-
-
Η παρούσα σελίδα δημιουργήθηκε ομαδοσυνεργατικά από τους μαθητές της Στ' Δημοτικού.
Με ειδικά φύλλα εργασίας έκαναν ιστοεξερεύνηση (web-quest) αντλώντας πληροφορίες από συγκεκριμένες ιστορικές πηγές. Τα αποτελέσματα έγιναν ιστοσελίδα από το σχολείο μας.
Το σενάριο μπορεί να πραγματοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο και η ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε να αξιοποιηθεί ως πηγή πληροφόρησης για μικρότερες ή/και μεγαλύτερες τάξεις.
-
Την ιστορική γραμμή αυτή δημιούργησαν οι μαθητές σε ομάδες των δύο στην τάξη. Προηγήθηκε web-quest (ιστοεξερεύνηση) με ειδικό φύλλο εργασίας για την ανάπτυξη κριτικής σκέψης.
-
Σενάριο: Παιχνιδοποίηση και Παιχνίδι Ρόλων
Οι μαθητές δημιούργησαν ερωτήσεις με τέσσερις πιθανές απαντήσεις και τρεις βοήθειες. Το φύλλο ερωτήσεων έγινε ψηφιακό παιχνίδι από την ομάδα ηλεκτρονικής μάθησης του Σχολείου μας. Έπειτα μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων (παρουσιαστή τηλεπαιχνιδιού και παίκτη) οι μαθητές εξασκήθηκαν στις γνώσεις τους σχετικά με την επανάσταση.
-
Σενάριο: Παιχνιδοποίηση και Παιχνίδι Ρόλων
Οι μαθητές δημιούργησαν ερωτήσεις με τέσσερις πιθανές απαντήσεις και τρεις βοήθειες. Το φύλλο ερωτήσεων έγινε ψηφιακό παιχνίδι από την ομάδα ηλεκτρονικής μάθησης του Σχολείου μας. Έπειτα μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων (παρουσιαστή τηλεπαιχνιδιού και παίκτη) οι μαθητές εξασκήθηκαν στις γνώσεις τους σχετικά με την επανάσταση.
-
-
-
Ποικίλες δραστηριότητες που προτείνονται από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου
-
ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΟΥΤΖΟΥ ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ, ΛΕΥΚΩΜΑ 167 ΕΙΚΟΝΩΝ
-
Δωρεάν υλικό από Reoulita.com
-
Κατάλογος που περιέχει συνδέσμους με πλούσιες δράσεις, παρουσιάσεις και υλικό για όλες τις τάξεις του Δημοτικού, αλλά και για Γυμνάσιο - Λύκειο
-
Φύλλα Εργασίας για δημιουργία κουίζ, παρουσίασης, ιστορίας και βιογραφίας από τους ίδιους τους μαθητές
-
Το φύλλο εργασίας είναι ένα παράδειγμα του πώς μπορεί να γίνει η ιστοεξερεύνηση. Τα στάδια είναι τα εξής: 1. Εισαγωγή. 2. Αποστολή-Στόχος. 3. Διαδικασία. 4. Πηγές (έχουμε δει τις πιο πρόσφορες διαδικτυακές πηγές και κατευθύνουμε τα παιδιά προς τα εκεί). Μπορεί να γίνει και ομαδοσυνεργατικά.
-
Το φύλλο εργασίας είναι ένα παράδειγμα του πώς μπορούν οι μαθητές να δημιουργήσουν κουίζ δίνοντας μία ερώτηση και μία σωστή απάντηση. Στην περίπτωση του εκατομμυριούχου δόθηκα επιπρόσθετα και τρείς βοήθειες. Οπότε ανάλογα το παιχνίδι μπορούμε να πράξουμε αντίστοιχα. Μπορεί αν γίνει και ομαδοσυνεργατικά.
-
-
-
Ημερομηνία : 30-3-21 στις 18:00
-
Link/URL
-
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 μέσα από έργα Ελλήνων και φιλελλήνων καλλιτεχνών του 19ου αιώνα.
-
Από τον σπάνιο δίσκο 33 στρ: "1821 είτε θάνατος είτε ελευθερία" μοναδικό ηχητικό ντοκουμέντο ιστορικής αξίας.
-
Αγαπητοί συνάδελφοι, παρατίθεται η πρώτη διάλεξη από σειρά διαλέξεων που πραγματοποίησε η Καθηγήτρια της Νεώτερης Ιστορίας με ειδίκευση στην Επανάσταση του 1821, Μαρία Ευθυμίου, στον Δήμο Ναυπλιέων. Οι διαλέξεις της παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και είναι πολύ κατατοπιστικές και τεκμηριωμένες ως προς την θεματική τους. Αξίζουν !
-
Mε αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος παρουσιάζει, σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (BNF) και την δημοσιογραφική της ιστοσελίδα RetroNews, μία διαδικτυακή έκθεση αφιερωμένη στους Γάλλους φιλέλληνες και στο ενδιαφέρον που προκάλεσε ο ξεσηκωμός των Ελλήνων στη Γαλλία και στην Ευρώπη.
Μέσα από περισσότερα από 100 οπτικά τεκμήρια, μέρος των οποίων παρέμενε αδημοσίευτο μέχρι σήμερα, προερχόμενα από τις συλλογές και τα αρχεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας (BNF), του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Αθήνας, της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, του Μουσείου του Λούβρου, η έκθεση - η σημαντικότερη που έχει δημιουργηθεί ποτέ για το εν λόγω θέμα - αποκαλύπτει την κινητήρια δύναμη και τις διαστάσεις του φιλελληνικού κινήματος.
-
Αξιότιμοι συνάδελφοι, το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει μεγάλη επετειακή έκθεση για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Η έκθεση με τίτλο «1821 πριν και μετά» θα διαρκέσει έως τον Οκτώβριο στο κτήριο του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138, καταλαμβάνοντας το σύνολο των εκθεσιακών του χώρων. Το κτήριο καθίσταται ένα ζωντανό κύτταρο που θα αφηγείται την ιστορία των νεότερων Ελλήνων από το 1770 έως το 1870. Η έκθεση αρθρώνεται σε τρεις ενότητες: Η πρώτη θα ξεκινά από το 1770 και τα Ορλωφικά και φθάνει έως την έναρξη της Επανάστασης το 1821. Η δεύτερη ενότητα αφορά στην εξέλιξη του Αγώνα και ολοκληρώνεται με τη διακυβέρνηση του νεοσύστατου κράτους από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Τέλος, η τρίτη ενότητα, ξεκινά με την άφιξη του νεαρού βασιλιά Όθωνα το 1833 και ολοκληρώνεται το 1870..
-
που αφορούν την Επανάσταση του 1821. Ξενάγηση σε καιρό πανδημίας.
-
-
Παρουσιάζεται (μέσα από επιλεγμένα έργα ζωγραφικής, πορσελάνινα αντικείμενα και ρολόγια του 19ου αιώνα) με τον πιο άμεσο τρόπο η προσφορά των γυναικών στα χρόνια της Επανάστασης, καθώς και κατά την πρώτη περίοδο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους…
Διάρκεια Έκθεσης: 23 Μαρτίου έως 31 Οκτωβρίου 2021
-
Η πρωτότυπη αυτή έκθεση παρουσιάζει ευρωπαϊκά έργα του 19ου αιώνα και του ελληνικού Νεοκλασικισμού να "συνομιλούν" με αυθεντικές αρχαιότητες και στοχεύει στην ανάδειξη των αρχαιολατρικών πτυχών του κινήματος του Φιλελληνισμού, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την Επανάσταση του 1821.
-
Η Έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, 2 αιώνες μετά», αξιοποιεί τεκμήρια υψηλής ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, προκειμένου να ανασυνθέσει νοηματικά και συγκινησιακά το υπέρτατο αγαθό της Επανάστασης του 1821, την Ελευθερία, προσφέροντας στους επισκέπτες και τις επισκέπτριες προνομιακή πρόσβαση στα γεγονότα που οδήγησαν στην κατάκτησή της.
-