Έναρξη ομίλου Elemasyn

Έναρξη ομίλου Elemasyn

από Ευγενία Mπάγια -
Αριθμός απαντήσεων: 0


Αγαπητοί γονείς και μαθητές

Την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2026 αρχίζει ο μεσημεριανός όμιλος για το συνέδριο στη Μαδρίτη. Θα πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη 14.10 - 15.00 στο θέατρο του σχολείου.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των μαθητών για το συνέδριο ELEMASYN στη Μαδρίτη, θα ασχοληθούμε φέτος με ένα διαθεματικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην ισπανική τέχνη και τον πολιτισμό, μέσα από τη ζωγραφική, τη λογοτεχνία, την ποίηση, το θέατρο, τη μουσική και τον χορό. Στόχος μας είναι τα παιδιά να γνωρίσουν σημαντικούς δημιουργούς και έργα, όχι ως απομονωμένες πληροφορίες Ιστορίας της Τέχνης, αλλά ανακαλύπτοντας πώς διαφορετικές μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης μπορούν να μιλήσουν για κοινές ιδέες και ανθρώπινα ζητήματα: τη φαντασία και την πραγματικότητα, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη, τον πόλεμο και την ειρήνη, τη μνήμη, την κοινωνία και τη δύναμη της δημιουργίας.

Θα γνωρίσουμε τον Βελάσκεθ μέσα από τις Las Meninas και τα παιχνίδια του με το βλέμμα και την πραγματικότητα, τον Γκόγια μέσα από την 3η Μαΐου 1808 και την περίφημη σχέση που δημιουργεί ανάμεσα στη λογική και τη φαντασία, και τον Πικάσο μέσα από την Guernica, εξετάζοντας πώς η ζωγραφική μπορεί να γίνει μαρτυρία απέναντι στον πόλεμο και τη βία. Στη λογοτεχνία θα συναντήσουμε τον Θερβάντες και τον Δον Κιχώτη, έναν ήρωα που κινείται διαρκώς ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, αλλά και την πίστη σε έναν δικαιότερο κόσμο. Ιδιαίτερη θέση θα έχει ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, η ποίηση και το θέατρό του, η κοινωνική διάσταση του έργου του και η άποψή του ότι «το θέατρο είναι ποίηση που σηκώνεται από το βιβλίο και γίνεται ανθρώπινη». Τέλος, θα προσεγγίσουμε το flamenco ως συνάντηση μουσικής, ρυθμού, κίνησης και συναισθήματος, καθώς και την έννοια του duende που τόσο απασχόλησε τον Λόρκα.

Τα παιδιά θα χωριστούν σε μικρές ομάδες και κάθε ομάδα θα αναλάβει έναν δημιουργό ή μία μορφή τέχνης, με απλές και κατάλληλες για την ηλικία τους εργασίες έρευνας και παρουσίασης. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θέλουμε να εξοικειωθούν με σπουδαία έργα του ισπανικού πολιτισμού, να μάθουν να παρατηρούν, να αναζητούν πληροφορίες, να συνεργάζονται και κυρίως να ανακαλύψουν ότι η τέχνη δεν είναι κάτι μακρινό που βρίσκεται μόνο στα μουσεία και στα βιβλία. Είναι ένας τρόπος να κοιτάζουμε τον κόσμο, να τον κατανοούμε, να τον αμφισβητούμε και να φανταζόμαστε πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικός.

Στην επόμενη μας συνάντηση θα ενημερωθείτε για τις ομάδες που θα χωριστούν οι μαθητές και τι θα αναλάβει η κάθε ομάδα να κάνει.

Με εκτίμηση

Οι υπεύθυνες  καθηγήτριες

Ευγενία Μπάγια, Μάγια Δεληβοριά, Σμαράγδα Ματθαίου