(ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ) Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο

(ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ) Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο

από Διεύθυνση Δημοτικού -
Αριθμός απαντήσεων: 0

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

 

Αγαπητοί Γονείς/Κηδεμόνες των μαθητών της ΣΤ’ Δημοτικού,

    Η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο αποτελεί μια αλλαγή - ορόσημο στη μαθητική πορεία ενός παιδιού, καθώς συμπίπτει και με σημαντικές  αλλαγές συναισθηματικές, ψυχοσωματικές και κοινωνικές, λόγω και της  μετάβασης από την παιδική ηλικία στην εφηβεία.

    Το Σχολείο αντιλαμβανόμενο τη σημασία που έχει να γίνει η μετάβαση αυτή  ομαλά και επιτυχημένα, έχει σχεδιάσει μια σειρά δράσεων που έχουν ως στόχο να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν  οι μαθητές με τη νέα βαθμίδα και να ξεκινήσουν τη μαθητική τους διαδρομή στο Γυμνάσιο με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και αισιοδοξία. Οι δράσεις αυτές χωρίζονται σε δύο φάσεις:


Α' ΦΑΣΗ:  ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ/ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

1) Δειγματικές διδασκαλίες στα μαθήματα της Νεοελληνικής  και  Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας, των Αρχαίων Ελληνικών Κειμένων από μετάφραση (Οδύσσεια), των Μαθηματικών και των Φυσικών Επιστημών. 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στ1

Φυσικές Επιστήμες: 27 Ιανουαρίου (πραγματοποιήθηκε)

Μαθηματικά: 4 Φεβρουαρίου

Αρχαία: 5 Φεβρουαρίου

Οδύσσεια: 7 Φεβρουαρίου

Ν. Γλώσσα: 12 Φεβρουαρίου

Στ2

Φυσικές Επιστήμες: 3 Φεβρουαρίου

Αρχαία: 5 Φεβρουαρίου

Οδύσσεια: 7 Φεβρουαρίου

Μαθηματικά: 11 Φεβρουαρίου

Ν. Γλώσσα: 12 Φεβρουαρίου

Στ3

Φυσικές Επιστήμες: 10 Φεβρουαρίου

Αρχαία: 5 Φεβρουαρίου

Οδύσσεια: 7 Φεβρουαρίου

Μαθηματικά: 11 Φεβρουαρίου

Ν. Γλώσσα: 14 Φεβρουαρίου

2) Συζήτηση με την ψυχολόγο του Γυμνασίου και βιωματικές δράσεις που αφορούν τα συναισθήματα και τις απορίες των μαθητών για τη νέα βαθμίδα.

ΜΑΡΤΙΟΣ

3) Συμμετοχή των μαθητών της Στ’  σε κοινές δράσεις με τους μαθητές της Α’ Γυμνασίου και με μαθητικούς ομίλους (Σχολική Διαμεσολάβηση) του Γυμνασίου.

4) Ατομικές συναντήσεις των γονέων με μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού, προκειμένου να γνωρίσουν τη λειτουργία του Γυμνασίου και να συζητήσουν το μαθησιακό προφίλ του παιδιού τους.

ΜΑΙΟΣ

5) Γραπτή κατατακτήρια εξέταση τον Μάιο στα μαθήματα της Ν. Γλώσσας, των Μαθηματικών, των Αγγλικών και της Β’ ξένης Γλώσσας προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες των νέων μαθητών τους και τα νέα τμήματα που θα δημιουργηθούν να είναι ισότιμα.

6) Συνεντεύξεις των δασκάλων της Στ΄με την ψυχολόγο, για να υπάρχει πλήρης ενημέρωση αναφορικά με το γνωστικό, κοινωνικό και συναισθηματικό προφίλ των μαθητών.

ΙΟΥΝΙΟΣ

7) Παιδαγωγική ημερίδα, την Τετάρτη, στις 4 Ιουνίου 2025 και ώρα 19.00΄με θέμα «Μετάβαση από την παιδική στην εφηβική ηλικία» από την Ψυχοπαιδαγωγό και Δρ. Κοινωνικής Ψυχολογίας κυρία Ράνια Κυριαζή.

Β' ΦΑΣΗ ΟΜΑΛΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

8) Ενημέρωση των καθηγητών του Γυμνασίου από την ψυχολόγο για το προφίλ των μαθητών πριν την έναρξη του σχολικού έτους.

9) Παιδαγωγική ημερίδα με τον Διευθυντή του Γυμνασίου, κο Μηλιώνη Αλέξανδρο με θέμα «Κανονισμός και λειτουργία Γυμνασίου» και με την ψυχολόγο των Εκπαιδευτηρίων και Σύμβουλο Σχολικής Ζωής κα Ματθαίου Σμαράγδα με θέμα « Διευκολύντας την ομαλή προσαρμογή στο Γυμνάσιο, Συνεργασία Σχολείου – Οικογένειας, Γνωριμία με το Γυμνάσιο»

10) Την ημέρα του αγιασμού, ενημέρωση και καλωσόρισμα των μαθητών της Α’ Γυμνασίου από τον Διευθυντή, την Ψυχολόγο και τους υπεύθυνους καθηγητές τάξης.

11) Εβδομάδα υποδοχής των μαθητών της Α’ Γυμνασίου με ποικίλες βιωματικές δράσεις που έχουν ως στόχο τη γνωριμία με τους καθηγητές και συμμαθητές και τη σύνδεση με την ομάδα.

12) Σχολική και Κοινωνική Ζωή (διδάσκεται από την ψυχολόγο): εβδομαδιαίο μάθημα ενταγμένο  στο Σχολικό πρόγραμμα που έχει ως στόχο την υποστήριξη και ενημέρωση των μαθητών για τις αλλαγές της εφηβείας, την αναγνώριση και διαχείριση των συναισθημάτων.

     Με αίσθημα ευθύνης και με τη βεβαιότητα για μια εποικοδομητική συνεργασία, αναμένουμε να υποδεχτούμε τους νέους μας μαθητές. 

                                                                    Με εκτίμηση 

 

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ                                                                 Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ 

 

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΗΛΙΩΝΗΣ                                                                               ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΜΑΤΘΑΙΟΥ 

    Φιλόλογος – Θεολόγος