ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ PODCASTS

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ PODCASTS

από Δημήτρης Κράλογλου -
Αριθμός απαντήσεων: 0

Αγαπημένα μου Ρητοράκια

Καταρχάς θα ήθελα να ευχηθώ και από εδώ ολόψυχα σε εσάς και στις οικογένειές σας καλή χρονιά με υγεία, αγάπη, χαμόγελα και πολλά όνειρα. Κατά δεύτερον, θα ήθελα να σας συγχαρώ για την προετοιμασία που μέχρι στιγμής έχετε κάνει. Στο σημείο αυτό αισθάνομαι την ανάγκη να σας δώσω κάποιες συμβουλές και οδηγίες , ώστε να "ξεδιπλώσετε" πιο εύκολα τις ιδέες σας και να τις βάλετε σε τάξη. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

α) Καλό θα ήταν να γράψουμε τις σκέψεις μας σε ένα κείμενο έκτασης 300-400 λέξεων  (μιάμιση με δύο σελίδες τετραδίου), το οποίο θα μοιάζει με τις εκθέσεις που γράφουμε και στο σχολείο. Προσοχή όμως: Το κείμενο αυτό δεν πρέπει να είναι γραμμένο ακριβώς όπως η έκθεση, αλλά με έναν τρόπο πιο ζωντανό, άμεσο και αυθόρμητο, που θα θυμίζει περισσότερο προφορικό παρά γραπτό λόγο, ώστε, όταν γίνει η ηχογράφηση, το αποτέλεσμα να μας θυμίζει περισσότερο "Αυθόρμητο Λόγο" και όχι "Νοηματική Ανάγνωση". Σας διευκρινίζω εδώ, για να μετριάσω και την αγωνία σας, πως θα μπορείτε να διαβάζετε το κείμενό σας (ή να ρίχνετε κλεφτές ματιές)  την ώρα της ηχογράφησης.

β) Πριν από το κυρίως κείμενο είναι απαραίτητο να υπάρχει μια εισαγωγή η οποία θα περιλαμβάνει τα εξής: 1) Ονοματεπώνυμο, 2) Τάξη φοίτησης, 3) Αξία που επιλέξατε, δ) Λόγος που επιλέξατε την αξία αυτή.

π.χ. Γεια σας. Ονομάζομαι Δημήτρης Κράλογλου, είμαι μαθητής της Στ' Δημοτικού και έχω επιλέξει να σας μιλήσω για την αξία της Ελευθερίας. Επέλεξα την αξία αυτή, γιατί πιστεύω πως μόνο όταν οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι μπορούν να είναι ευτυχισμένοι και δημιουργικοί.

γ)  Σας παραθέτω εδώ ένα μικρό ενδεικτικό σχεδιάγραμμα, το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει:

-Εισαγωγή (όπως την αναφέραμε πριν)

-Ποια είναι η σημασία της αξίας αυτής για όλους τους ανθρώπους;

-Ποια είναι η σημασία της αξίας αυτής για εμένα προσωπικά; Εδώ αναφέρω και ένα σύντομο περιστατικό από τη ζωή μου που να φανερώνει της σημασία της αξίας που επέλεξα.

-Επίλογος με ευχή/ συμπέρασμα/ ρητό.

Δεν ξεχνάμε στο κείμενό μας (κατά προτίμηση στην αρχή) να χρησιμοποιήσουμε ένα ή περισσότερα ρητορικά ερωτήματα. Τι ρήτορες είμαστε, άλλωστε;

Επομένως, έως το μάθημα της επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να έχετε ετοιμάσει το κείμενο σας και να το έχετε μαζί σας  για να συνεχίσουμε τη δουλειά μας. Σας θυμίζω πως μας μένουν ακόμα μονάχα τρία μαθήματα προετοιμασίας, καθώς μετά ξεκινάει η προετοιμασία για το Μαθητικό Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης.

Για οποιαδήποτε απορία η διευκρίνιση είμαι στη διάθεσή σας.

                                                                                                                                               Με τους ρητορικούς μου χαιρετισμούς

                                                                                                                                                         Δημήτρης Κράλογλου