Topic outline

 • This topic

  Τετάρτη 10/6/2020: Η Ελλάδα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

 • Δευτέρα 1/6/2020: Το κίνημα στο Γουδί και η κυβέρνηση Βενιζέλου

 • Τρίτη 26/5/2020: Διαγώνισμα Ιστορίας και παράδοση επόμενου μαθήματος για τον Μακεδονικό Αγώνα

 • Δευτέρα 25/5/2020: Επανάληψη και ασκήσεις για το αυριανό διαγώνισμα Ιστορίας

 • Τρίτη 19/5/2020: "Η κρίση στα Βαλκάνια" - Ασκήσεις εμπέδωσης

 • Τρίτη 12/5/2020: Η Θράκη, η Μ. Ασία και ο Πόντος, ακμαία ελληνικά κέντρα

 • Τρίτη 5/5/2020: Η Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα - Εξέταση

 • Τρίτη 28/4/2020: Επαναστατικά κινήματα στη Μακεδονία και στην Κρήτη

  Αγαπητοί μαθητές, 

  Παρακάτω ακολουθεί ένα online quiz για καλύτερη εμπέδωση του μαθήματος. Επίσης, έχω επισυνάψει τη σελ. 29 από το Τ.Ε. με τις ασκ. που θα έχετε για το σπίτι. Όποιος το έχει μαζί του, θα τις κάνει πάνω στο Τ.Ε. του. Τέλος, υπάρχει ένα ντοκιμαντέρ να παρακολουθήσετε για το ολοκαύτωμα στο Αρκάδι το 1866.

 • Τρίτη 5/5/2020: Εξέταση του μαθήματος

  • Δευτέρα 27/4/2020: Επαναστατικά κινήματα στη Μακεδονία και στην Κρήτη

   Αγαπητοί μαθητές,

   Σήμερα θα πρέπει να έχετε μπροστά σας το Β.Μ. Όποιος δεν το έχει μαζί του, θα πρέπει να  εκτυπώσει τις σελ. 158-161 από το Β.Μ.  τις οποίες έχω επισυνάψει παρακάτω. Επίσης, θα βρείτε επισυναπτόμενα και άλλα δύο αρχεία για να σας βοηθήσουν μετά στο διάβασμά σας. Το ένα περιέχει λέξεις κλειδιά και ερωτήσεις που αφορούν το μάθημα και το άλλο είναι ένα σχεδιάγραμμα του μαθήματος με κάποιες  επιπλέον πληροφορίες και ένα συμπληρωματικό κείμενο.   

  • 14/4/2020: 10 Απριλίου - Ημέρα μνήμης για την Έξοδο του Μεσολογγίου

   Αγαπητοί μαθητές,

   Μία από τις κορυφαίες στιγμές, όχι μόνο της Επανάστασης του 1821, αλλά και ολόκληρης της νεότερης ελληνικής ιστορίας είναι αναμφίβολα η ηρωική έξοδος του Μεσολογγίου και η πτώση της πόλης στα χέρια των Τούρκων μετά από πολιορκία ενός ολόκληρου χρόνου (15 Απριλίου 1825 – 30 Μαρτίου 1826).

   Μία στιγμή που συνεπήρε όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και όσους από τους ευρωπαίους πολίτες υποστήριζαν με σπάνια πίστη και θέρμη τον Αγώνα.

   Η ηρωική έξοδος πραγματοποιήθηκε στις 10 Απριλίου 1826. Η ημέρα αυτή δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί για εμάς ημέρα μνήμης και τιμής για αυτούς τους πρωτεργάτες της ελευθερίας μας. Με  αφορμή, λοιπόν, αυτό το κορυφαίο ιστορικό γεγονός, στο σημερινό μάθημα θα ταξιδέψουμε σε εκείνη την περίοδο, θα «ζήσουμε» βήμα προς βήμα τα γεγονότα και τις εξελίξεις τους και θα σκιαγραφήσουμε μαζί μερικές από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες του αγώνα.  

   Το ταξίδι μας αυτό θα πραγματοποιηθεί μέσα από το παρακάτω ντοκιμαντέρ στο οποίο θα παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις των γεγονότων της ελληνικής επανάστασης λίγο πριν την τελευταία, μοιραία πολιορκία του, θα δούμε βήμα προς βήμα τα γεγονότα της εξόδου αλλά και τα αποτελέσματα που είχε αυτό το ηρωικό εγχείρημα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.

   Στη συνέχεια, θα κάνετε το quiz που ακολουθεί, το οποίο σας δίνει απευθείας ανατροφοδότηση των λαθών. Για το quiz έχετε δύο προσπάθειες τις οποίες πρέπει να αξιοποιήσετε προσεχτικά. 

   Να έχετε μια όμορφη μέρα!

  • 7/4/2020: Η βασιλεία του Όθωνα και του Γεωργίου Α΄

   Αγαπητοί μαθητές, 

   Σε αυτό το ηλεκτρονικό μάθημα καλείστε να παρακολουθήσετε τις παρουσιάσεις που ακολουθούν για τη βασιλεία του Όθωνα και του Γεωργίου Α΄. Στη συνέχεια πρέπει να συμπληρώσετε το online quiz, το οποίο σας δίνει απευθείας ανατροφοδότηση των λαθών. Για το quiz έχετε δύο προσπάθειες, τις οποίες πρέπει να αξιοποιήσετε προσεχτικά. Τα αποτελέσματά σας από το quiz αποστέλλονται κατευθείαν σε εμένα.

   Να έχετε μια όμορφη μέρα!

  • 31/3/2020: Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου, η Ναυμαχία του Ναυαρίνου, ο Ι. Καποδίστριας και το τέλος της ελληνικής επανάστασης

   Αγαπητοί μαθητές,

   Σε αυτό το ηλεκτρονικό μάθημα καλείστε να παρακολουθήσετε τις παρουσιάσεις που ακολουθούν για τη 2η πολιορκία του Μεσολογγίου και τον Διονύσιο Σολωμό, την παρέμβαση των Μ. Δυνάμεων και τη ναυμαχία του Ναυαρίνου, τον Ιωάννη Καποδίστρια και το  έργο του, το τέλος της Επανάστασης και την ελληνική ανεξαρτησία, καθώς και την ιστορική γραμμή που αφορά τη Γ΄ενότητα.  Στη συνέχεια θα παίξετε το ψηφιακό παιχνίδι του "Εκατομμυριούχου" με θέμα την απελευθέρωση της Ελλάδας και τις πολιτικές εξελίξεις, το οποίο σας δίνει απευθείας ανατροφοδότηση των λαθών. Έχετε τρεις βοήθειες που πρέπει να αξιοποιήσετε προσεχτικά. Σε αντίθεση με τα άλλα quiz, το παιχνίδι αυτό  μπορεί να το ξαναπαίξει ο καθένας σας όσες φορές θέλει. 

   Να έχετε μια όμορφη μέρα!

  • 24/3/2020: Προετοιμασία και έναρξη επανάστασης 1821 - Σημαντικές Μάχες

   Αγαπητοί μαθητές,

   Σε αυτό το ηλεκτρονικό μάθημα  καλείστε να παρακολουθήσετε προσεχτικά το βιντεομάθημα που αναφέρεται στην προετοιμασία και την έναρξη της επανάστασης του 1821 καθώς και σε σημαντικές μάχες στις οποίες διακρίθηκαν κάποιες σημαντικές προσωπικότητες. Στη συνέχεια θα δείτε την παρουσίαση που ακολουθεί σχετικά με τη Φιλική Εταιρεία.  Στο τέλος  θα ελέγξετε τις γνώσεις σας παίζοντας τo ψηφιακό παιχνίδι του Εκατομμυριούχου που ακολουθεί, το οποίο είναι χωρισμένο σε τρεις θεματικές ενότητες: α) Προετοιμασία Επανάστασης - Φιλική Εταιρεία και Φιλέλληνες β) Η Επανάσταση και γ) Προσωπικότητες της Επανάστασης. Το παιχνίδι  σας δίνει απευθείας ανατροφοδότηση των λαθών και σε κάθε θεματική ενότητα έχετε τρεις βοήθειες, τις οποίες πρέπει να αξιοποιήσετε προσεχτικά. Τα αποτελέσματά σας από τον "Εκατομμυριούχο" αποστέλλονται κατευθείαν σε εμένα. 

   Σας εύχομαι να έχετε μια όμορφη μέρα.

  • 17/3/2020: Άλωση Κωνσταντινούπολης και Τουρκοκρατία

   Αγαπητοί μαθητές, 

   Σε αυτό το ηλεκτρονικό μάθημα καλείστε να παρακολουθήσετε προσεχτικά το βιντεομάθημα και να συμπληρώσετε το online quiz, το οποίο σας δίνει απευθείας ανατροφοδότηση των λαθών. Για το quiz έχετε δύο προσπάθειες, τις οποίες πρέπει να αξιοποιήσετε προσεχτικά. Τα αποτελέσματά σας από το quiz αποστέλλονται κατευθείαν σε εμένα. 

  • Topic 26

   • Topic 27