Περιγραφή θέματος

 • Αυτό το θέμα
 • Ενότητα Α: Οι εξελίξεις στην Ευρώπη κατά τους Νεότερους Χρόνους (μέσα 15ου αιώνα - αρχές 19ου αιώνα)Ενότητα Α: Οι εξελίξεις στην Ευρώπη κατά τους Νεότερους Χρόνους (μέσα 15ου αιώνα - αρχές 19ου αιώνα)

  Οι Νεότεροι Χρόνοι έχουν ως αφετηρία τους τα μέσα του 15ου αιώνα. (Το 1453 καταλήφθηκε η Κωνσταντινούπολη από τους Οθωμανούς Τούρκους, ενώ στη Δυτική Ευρώπη τερματίστηκε ο Εκατονταετής Πόλεμος, ο οποίος ανέδειξε δύο εθνικά κράτη, την Αγγλία και την Γαλλία). Από τότε περίπου άρχισε σταδιακά να αλλάζει η κοινωνία του Μεσαίωνα και να διαμορφώνονται, κυρίως στη Δυτική Ευρώπη, βασικά χαρακτηριστικά του σύγχρονου πολιτισμού. Ιδιαίτερα έως το 1815 διάφορες ιδεολογικές, πολιτικές, πνευματικές και καλλιτεχνικές αλλαγές, μεγάλοι και σκληροί πόλεμοι, εξερευνήσεις μακριά από την ευρωπαϊκή ήπειρο αλλά και επαναστάσεις άλλαξαν ριζικά την κατάσταση. Ανέδειξαν νέες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις καθώς και νέες αξίες, αρχές και θεσμούς.

  Λέξεις-Κλειδιά: Ευρώπη, νεότεροι χρόνοι, Αναγέννηση, Θρησκευτική μεταρύθμιση, γεωγραφικές ανακαλύψεις, Διαφωτισμός, Αμερικανική Επανάσταση, Γαλλική Επανάσταση
 • Ενότητα Β: Οι Έλληνες κάτω από την οθωμανική και τη λατινική κυριαρχία (1453-1821)

  Η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς Τούρκους, το 1453, σήμανε την υποδούλωση του ελληνικού κόσμου σε ξένους κυριάρχους για περισσότερους από τέσσερις αιώνες. Μέσα σε δύσκολες συνθήκες, το ελληνικό έθνος στηρίχθηκε κυρίως στην ορθόδοξη πίστη και την ελληνική γλώσσα. Διατήρησε, έτσι, την ιδιαιτερότητά του και διεκδίκησε την ελευθέρια του με τη Μεγάλη Επανάσταση του 1821.

  Λέξεις-Κλειδιά: Οθωμανική κυριαρχία, Λατινική κυριαρχία, Ελληνική Χερσόνησος, Κλέφτες, Αρματολοί, παροικίες, παραδουνάβιες ηγεμονίες, Ρήγας Βελεστινλής, Αδαμάντιος Κοραής, Σουλιώτες
 • Ενότητα Γ: Η Μεγάλη Επανάσταση (1821-1830)

  Η Μεγάλη Επανάσταση του 1821 αποτελεί την κορυφαία προσπάθεια των Ελλήνων να αποκτήσουν την ελευθερία τους. Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, εσωτερικά και εξωτερικά, η Επανάσταση πέτυχε τελικώς το στόχο της. Μέσα σε σχετικά σύντομο διάστημα, ως το 1830, η Ελλάδα κέρδισε την ανεξαρτησία της έστω και με περιορισμένα σύνορα. Η ελεύθερη εθνική ζωή ξεκίνησε και τέθηκαν νέοι εθνίκοι στόχοι.

  Λέξεις-Κλειδιά: Μεγάλη Επανάσταση, Φιλική Εταιρεία, Μολδοβλαχία, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, νησιά Αιγαίου, Ήπειρος, Θεσσαλία, Μακεδονία, Τριπολιτσά, Κανάρης, Δράμαλης, Δερβενάκια, Μάρκος Μπότσαρης, Ιμπραήμ, Παπαφλέσσας, Μεσολόγγι, Διονύσιος Σολωμός, Καραϊσκάκης, Φιλελληνισμός, Μεγάλες δυνάμεις, Ναυμαχία του Ναυαρίνου, Εθνοσυνελεύσεις, Ιωάννης Καποδίστριας, ελληνική ανεξαρτησία
 • Ενότητα Δ: Η Ελλάδα στον 19° αιώνα

  Η συγκρότηση του ελληνικού κράτους, το 1830, ήταν κορυφαίο ιστορικό γεγονός για τους Έλληνες. Το νεοσύστατο ελληνικό κράτος έπρεπε να οργανωθεί κατά τα πρότυπα των προηγμένων κρατών της Δυτικής Ευρώπης, να αποκτήσει αξιόλογη εκπαίδευση, ισχυρό στρατό και υγιή οικονομία. Ταυτόχρονα είχε να αντιμετωπίσει το ζήτημα των Ελλήνων που ζούσαν ακόμη έξω από τα σύνορά του.

  Λέξεις-Κλειδιά: Όθωνας, Ιωάννης Κωλέττης, Γεώργιος Α΄, Χαρίλαος Τρικούπης, Θράκη, Μικρά Ασία, Πόντος, Βαλκάνια
 • Ενότητα Ε: Η Ελλάδα στον 20° αιώνα

  Στη διάρκεια του 20ου αιώνα η Ελλάδα απέκτησε τα σημερινά σύνορά της. Αυτό ήταν κυρίως το αποτέλεσμα συνεχόμενων πολέμων, τόσο τοπικών όσο και παγκόσμιων. Παράλληλα, την ίδια περίοδο η Ελλάδα αναπτύχθηκε οικονομικά και κοινωνικά. Τέλος, η ένταξη της στην ενωμένη Ευρώπη, στα τέλη του ίδιου αιώνα, αποτελεί το ξεκίνημα νέων προκλήσεων.

  Λέξεις-Κλειδιά: Μακεδονικός Αγώνας, κίνημα στο Γουδί, Βενιζέλος, Βαλκανικοί Πόλεμοι, Α΄Παγκόσμιος Πόλεμος, Μικρασιατική Εκστρατεία, Μικρασιατική Καταστροφή, Μεσοπόλεμος, Αλβανικό Έπος, Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, Κυπριακό, ευρωπαϊκή πορεία